Podróże Polska

POMYSŁ NA WYPAD (z psem): WIZYTA W POLSKIEJ WINNICY

Z pomysłem zwiedzenia winnicy nosiliśmy się już od dłuższego czasu. Tym razem okazał się trafionym pomysłem od Rodziców na Rocznicę Ślubu! Pogoda dopisała a klimat, który panuje w takich miejscach nas zachwycił. Postanowiłam więc zebrać wszystko w całość i przygotować krótką relację z pobytu tam.

Przełom sierpnia/września to idealny moment żeby zwiedzić winnicę, ponieważ odbywają się wtedy winobrania. Winobranie to jeden z najważniejszych etapów produkcji wina. Winogrona, powinny być zebrane po osiągnięciu dojrzałości. Winiarze są w stanie określić ten moment by grona miały wystarczająco wysoki poziom cukru bez nadmiernej utraty kwasowości.
Oczekując większego poziomu alkoholu w winie, winobranie opóźnia się. Jeśli preferowane jest wino z większą kwasowością, zbiera się je wcześniej.

RÓŻNE DROGI, CEL TEN SAM: SMAK!

Wina z późnego zbioru 

W niektórych chłodnych regionach ze względu na warunki klimatyczne zbiory nierzadko opóźnia się. Winogrona mogą być pozostawiane przez długi czas na winorośli, aby przejrzały, zmniejszyły zawartość wody przez wyparowanie, zwiększyły zawartość cukru i substancji aromatycznych.
Na tę wina powinni się skusić wszyscy miłośnicy solidniejszej dawki cukru w butelce. Jeśli uda się przy tym zachować przyzwoitą kwasowość, a całość nie ma zbyt wiele alkoholu, będzie to prawdziwa przyjemność:) Przykładem takiego wina jest niemiecki Eisweinach. 

Wina lodowe

Chcąc uzyskać to rzadko spotykane wino, należy pozostawić jagody, aż do czasu ich przemrożenia. Najsłynniejsze wina to Eiswein zbierane w grudniu i styczniu, jak również odmiana Riesling. W różnych krajach wina oznaczane są odmiennymi nazwami, zawsze jednak nazwa odpowiada tłumaczeniu wyrażenia “wino lodowe”.
Całą grupę należy zaliczyć do win słodkich, miłośnicy największej dawki słodyczy, powinni szukać swoich faworytów, wśród tej grupy.

Szlachetna pleśń

Niekiedy zebrane winogrona celowo pozostawia się na słońcu przez pewien czas w celu wysuszenia jagód. Zostają ona wtedy porażone szlachetną pleśnią, która pozwala na zatężenie cukrów. Wina zbierane z takich winogron, nazywane są winami botrytyzowanymi (od łac. Botrytis cinerea (szlachetną pleśń)). Nie należy jednak mylić z grzybem szarej pleśni, która powoduje straty. Ta metoda, również ma na calu uzyskanie wina słodkiego.

WINOBRANIE

Winogrona mogą być zbierane ręcznie lub mechanicznie. My zwiedzaliśmy winnicę, w której zbiory odbywały się ręcznie. Zbiór ręczny pozwala na przebieranie winogron (wybór dojrzałych, zdrowych, porażonych szlachetną pleśnią), są one wtedy w mniejszym stopniu uszkadzane. Zbiór mechaniczny jest tańszy, szybszy. Winogrona są częściowo odszypułkowane i zmiażdżone, co sprzyja utlenieniu; jednocześnie mogą zawierać niepożądane liście, fragmenty pędów itp.

Można by wiele mówić o samym procesie wytwarzania wina, długościach, odmianach. Najlepiej zobaczyć to na własne oczy:) To prawdziwa frajda również dla rodzin z dziećmi! Wiele winnic po zwiedzaniu organizuje też degustacje swoich wyrobów, a nierzadko oferują nawet nocleg z myślą o kierowcach 🙂 Zatem pomysł na jesienny wypad? Winnica:)!

Spodoba ci się również

Brak komentarzy

    Zostaw odpowiedź

    error: Content is protected !!