Lifestyle Przepisy

MÓJ PRZEPIS NA Crème brûlée

Macie ochotę na coś wykwintnego i nie drogiego? A może przychodzą do Was goście, a nie macie pomysłu na deser? Stworzyłam dla Was wpis o jednej z moich ulubionych słodkości – crème brûlée – symbol francuskiej kuchni. Wykonanie jest bardzo proste i nie drogie:)

Składniki:

→ 500 ml śmietanki 36%
→ 5 żółtek
→ 50 ml mleka
→ 1 laska wanilii
→ 3 łyżki cukru
→ 4 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie może być też zwykły)

Wykonanie:

Strąk wanilii przecinamy wzdłuż i delikatnie wyjmujemy ziarenka. Wkładamy je do rondelka i wlewamy śmietankę i mleko. Delikatnie podgrzewamy, do czasu, gdy przy brzegu nie pojawią się bąbelki. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem. Należy przy tym pamiętać, by ich nie ubijać, unikamy napowietrzania masy. Na sam koniec można uderzyć kilkukrotnie miseczką o blat, w celu pozbycia się ewentualnych bąbelków powietrza. Jeśli o to nie zadbamy krem podczas pieczenia nam wyrośnie.

Gotową masę dolewamy do wystudzonej śmietanki. Wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krem przelewamy przez sitko, (by pozbyć się ewentualnych grudek) do foremek żaroodpornych. Najlepiej by nie były zbyt wysokie – wskazane są niskie i szerokie.

Wstawiamy je do nagrzanego do 110ºC piekarnika i pieczemy przez 50 min.

Po wyjęciu z piekarnika, deserki zostawiamy do wystygnięcia. Powinny mieć konsystencję delikatnie zbliżoną do budyniu. Można to sprawdzić delikatnie nimi potrząsając, będzie lekko dygoczący, jak galaretka.

Następnie wstawiamy je do lodówki. Crème brûlée powinien chłodzić się przez minimum 2 godziny, a najlepiej gdy może spędzić w lodówce całą noc. Konsystencja się ustabilizuje.

Po upływie wskazanego czasu, krem osuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie posypujemy każdą porcję łyżeczką brązowego cukru. Cukier karmelizujemy przy pomocy palnika. Zależy nam na uzyskaniu jednolitej, delikatnej, kruchej warstwy.

Crème brûlée najlepiej smakuje, gdy jest bardzo zimny, a skarmelizowany cukier ciepły. Podajemy natychmiast:)!

Bon Appétit!

 

 

 

 

Spodoba ci się również

Brak komentarzy

    Zostaw odpowiedź

    error: Content is protected !!